Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
- 20 dag mięso mielone
- 1 sztuka cebula
duża - oliwa
do smażenia - 2 łyżki koncentrat pomidorowy
- 1 łyżka keczup
- 1 ząbek czosnek
duży - 3/4 szklanki wino białe wytrawne
- 1 łyżka mąka
- 1 szklanka rosół
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - tymianek
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, uważając, by się nie zrumieniła, dodajemy mielone mięso i jeszcze raz chwilę smażymy, często mieszając.
- Posypujemy mąką i ponownie podsmażamy, często mieszając (mąka powinna stracić smak surowizny).
- Zasmażone mięso rozprowadzamy rosołem, dokładnie mieszamy (składniki powinny tworzyć jednolitą konsystencję), dodajemy koncentrat pomidorowy rozprowadzony w 2 łyżkach wody, ketchup, pieprz, roztarty w dłoniach tymianek, sól, na koniec wlewamy wino i jeszcze raz zagotowujemy.