Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 osoby
Składniki
2 szklanki bazylia
liście3/4 szklanki parmezan
tarty3/4 szklanki oliwa z oliwek
3 ząbki czosnek
1/4 szklanki orzeszki pinii
1 szczypta sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bazylię umyć, osuszyć, oddzielić listki od łodygi i wrzucić ją do blendera, wsypać orzeszki pinii, następnie pozostałe składniki: ząbki czosnku, tarty parmezan i oliwę z oliwek. Miksować na gładką masę ok. 3 minuty. Spróbować, jeśli jest za mało słone dodać małą szczyptę soli, jeśli sos jest za gęsty dodać troszkę więcej oliwy i ponownie miksować około 1 minutę.
- Gdy chcemy przechowywać sos pesto przez co najmniej tydzień, należy go przełożyć do szklanego słoiczka i odstawić w ciemne, chłodne miejsce w lodówce.