Dzisiaj jest: Sobota, 31.10.2020 Imieniny: Urbana i Augusta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Sos pesto


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zielony sos pesto to przepis pochodzący z Włoch, którego głównym składnikiem jest bazylia. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku. Sos pesto doskonale pasuje do makaronu, sałaty, pomidorów, sera mozzarella,

1 porcja dla: 1 osoby


Składniki

  • 2 szklanki  bazylia
    liście
  • 3/4 szklanki  parmezan
    tarty
  • 3/4 szklanki  oliwa z oliwek
  • 3 ząbki  czosnek
  • 1/4 szklanki  orzeszki pinii
  • 1 szczypta  sól

Sposób przyrządzania:

  1. Bazylię umyć, osuszyć, oddzielić listki od łodygi i wrzucić ją do blendera, wsypać orzeszki pinii, następnie pozostałe składniki: ząbki czosnku, tarty parmezan i oliwę z oliwek. Miksować na gładką masę ok. 3 minuty. Spróbować, jeśli jest za mało słone dodać małą szczyptę soli, jeśli sos jest za gęsty dodać troszkę więcej oliwy i ponownie miksować około 1 minutę.
  2. Gdy chcemy przechowywać sos pesto przez co najmniej tydzień, należy go przełożyć do szklanego słoiczka i odstawić w ciemne, chłodne miejsce w lodówce.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 79

Przepisy: 99


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE