Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 1 sztuka mały seler
- 1 ząbek czosnku
- 2 szklanki soku pomidorowego
- 1 szklanka rosołu warzywnego z kostki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- sok z 1/2 cytryny
- liść laurowy
- sól
- cukier
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
|
|
Sposób przyrządzania:
- Seler obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Uduś go na łyżce masła, dodaj posiekany ząbek czosnku, liść laurowy, rosół warzywny i sok pomidorowy. Powstały sos przetrzyj przez sito.
- Rozpuść resztę masła, wsyp mąkę. Powstałą zasmażkę dodaj do sosu i zagotuj. Dodaj sól, cukier, sok z cytryny i na koniec bazylię. Wymieszaj.
Źródło przepisu: Twoje przepisy