Przygotowanie:
Kuchnia:
japońska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 6 osób
Składniki
1/4 szklanki ciemnego sosu sojowego
1 szklanka wody
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
5 łyżek cukru najlepiej brązowego
1-2 łyżki miodu
2 łyżki mąki kukurydzianej
1/4 szklanki zimnej wody
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wymieszaj wszystkie składniki w rondelku (oprócz mąki i zimnej wody) i zacznij podgrzewać co jakiś czas mieszając.
- Wymieszaj w osobnym naczyniu mąkę kukurydzianą z zimną wodą aż mąka dobrze się wymiesza i nie będzie grudek, a następnie przelej do rondelka.
- Podgrzewaj całość mieszając od czasu do czasu, aż sos zacznie gęstnieć do wymaganej konsystencji. Jeśli wyjdzie zbyt gęsty można dodać wody.