Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
3 sztuki pomidory
10 dag surowy boczek
1 sztuka cebula
2 ząbki czosnek
1 łyżeczka bazylia
1 łyżka szczypior
1 szczypta tymianek
1/2 szklanki białe, wytrawne wino
sól
do smakupieprz
do smaku1/2 szklanki oliwa
|
|
Sposób przyrządzania:
- W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy ząbki czosnku, gdy się zarumienią, wyjmujemy, a na oliwę wrzucamy posiekaną cebulę oraz pokrojony w kostkę boczek i, cały czas mieszając, smażymy, aż cebula nabierze złocistego koloru.
- Dolewamy wino, mieszamy, gdy składniki się zagotują, dodajemy obrane ze skórki, pozbawione pestek pomidory, filiżankę gorącej wody, zioła, przykrywamy, gotujemy na niewielkim ogniu przez 20 minut.
- Sos możemy przygotować wcześniej i tuż przed podaniem podgrzać, ale nie zagotować.