Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sos włoski


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sos włoski podajemy przetarty przez sito lub naturalny.

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 3 sztuki  pomidory
  • 10 dag  surowy boczek
  • 1 sztuka  cebula
  • 2 ząbki  czosnek
  • 1 łyżeczka  bazylia
  • 1 łyżka  szczypior
  • 1 szczypta  tymianek
  • 1/2 szklanki  białe, wytrawne wino
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 1/2 szklanki  oliwa

Sposób przyrządzania:

  1. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy ząbki czosnku, gdy się zarumienią, wyjmujemy, a na oliwę wrzucamy posiekaną cebulę oraz pokrojony w kostkę boczek i, cały czas mieszając, smażymy, aż cebula nabierze złocistego koloru.
  2. Dolewamy wino, mieszamy, gdy składniki się zagotują, dodajemy obrane ze skórki, pozbawione pestek pomidory, filiżankę gorącej wody, zioła, przykrywamy, gotujemy na niewielkim ogniu przez 20 minut.
  3. Sos możemy przygotować wcześniej i tuż przed podaniem podgrzać, ale nie zagotować.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Posty : 1

Przepisy: 58


Zobacz więcej na temat:

sos włoskiprzepisy na sosy


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.33 Ocen: 3

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE