Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
15 sztuk duże kapelusze zielonek
1 łyżka masło
1 szklanka rosół
2 sztuki cebula
1 łyżka mąka
3 łyżki śmietana kremówka
2 łyżki posiekany koperek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Umyte, odsączone z wody zielonki (gąski) bardzo drobno siekamy.
- Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy zielonki i smażymy, często mieszając, aż wyparuje większość puszczonego przez grzyby soku.
- Całość podsypujemy mąką, lekko zasmażamy, cały czas mieszając, by mąka straciła smak surowizny, podlewamy rosołem i zagotowujemy.
- po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę, koperek i przyprawy.
- Sos przed podaniem można lekko podgrzać (nie zagotowywać!)