Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2024 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sos ze świeżych zielonek


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sos z zielonek (gąsek) nie nadaje się do dłuższego przechowywania.

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 15 sztuk  duże kapelusze zielonek
  • 1 łyżka  masło
  • 1 szklanka  rosół
  • 2 sztuki  cebula
  • 1 łyżka  mąka
  • 3 łyżki  śmietana kremówka
  • 2 łyżki  posiekany koperek

Sposób przyrządzania:

  1. Umyte, odsączone z wody zielonki (gąski) bardzo drobno siekamy.
  2. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy zielonki i smażymy, często mieszając, aż wyparuje większość puszczonego przez grzyby soku.
  3. Całość podsypujemy mąką, lekko zasmażamy, cały czas mieszając, by mąka straciła smak surowizny, podlewamy rosołem i zagotowujemy.
  4. po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę, koperek i przyprawy.
  5. Sos przed podaniem można lekko podgrzać (nie zagotowywać!)
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Posty : 1

Przepisy: 58


Zobacz więcej na temat:

przepisy na sosy


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE