Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 osób
Składniki
pół kilograma kiszonej kapusty
pół kilograma wędzonych żeberek
6 sztuk skrzydełek z kurczaka
5 sztuk ziemniaków
1 sztuka marchew
pół selera
1 sztuka cebula
1 kostka rosołowa
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
ziele angielskie
liść laurowy
płaska łyżeczka kminku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do 2 litrów wrzącej wody wrzuć umyte skrzydełka z kurczaka, pokrojone na porcje żeberka, pokrojone w kostkę marchew i seler. Dodaj liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i kostkę rosołową i kminek. Zagotuj.
- Odcedź warzywa z wywaru. Żeberka wyjmij i gdy lekko ostygną, usuń z nich kości. Skrzydełka wyjmij i gdy ostygną oddziel mięso i je pokrój
- Kapustę posiekaj i włóż do wywaru. Dodaj posiekane ząbki czosnku, dopraw pieprzem i gotuj na wolnym ogniu ok. 40 minut.
- W tym czasie obierz ziemniaki, pokrój je najlepiej na dużą kostkę i ugotuj je osobno w osolonej wodzie. Zupę podawaj bardzo gorącą.
- Do każdej porcji włóż pokrojone mięso ze skrzydełek, mięso z żeberek pokrojone w grubą kostkę i ziemniaki. Dopraw solą.