Dzisiaj jest: Niedziela, 23.01.2022 Imieniny: Ildefonsa i Rajmunda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Sycąca kwaśnica na żeberkach


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 osób


Składniki

  • pół kilograma kiszonej kapusty
  • pół kilograma wędzonych żeberek
  • 6 sztuk skrzydełek z kurczaka
  • 5 sztuk ziemniaków
  • 1 sztuka marchew
  • pół selera
  • 1 sztuka cebula
  • 1 kostka  rosołowa
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki  czosnku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • płaska łyżeczka kminku

Sposób przyrządzania:

  1. Do 2 litrów wrzącej wody wrzuć umyte skrzydełka z kurczaka, pokrojone na porcje żeberka, pokrojone w kostkę marchew i seler. Dodaj liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i kostkę rosołową i kminek. Zagotuj.
  2. Odcedź warzywa z wywaru. Żeberka wyjmij i gdy lekko ostygną, usuń z nich kości. Skrzydełka wyjmij i gdy ostygną oddziel mięso i je pokrój
  3. Kapustę posiekaj i włóż do wywaru. Dodaj posiekane ząbki czosnku, dopraw pieprzem i gotuj na wolnym ogniu ok. 40 minut.
  4. W tym czasie obierz ziemniaki, pokrój je najlepiej na dużą kostkę i ugotuj je osobno w osolonej wodzie. Zupę podawaj bardzo gorącą.
  5. Do każdej porcji włóż pokrojone mięso ze skrzydełek, mięso z żeberek pokrojone w grubą kostkę i ziemniaki. Dopraw solą.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 10

Przepisy: 33


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE