Dzisiaj jest: Poniedziałek, 28.09.2020 Imieniny: Marka i Wacława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Aksamitny krem paprykowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

meksykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki duże czerwone papryki
  • 3 łyżki  oliwy
  • 1 sztuka mała papryczka chilli
  • 2 ząbki  czosnku
  • 2 sztuki średnie cebule
  • 1 łyżka  masła
  • 1 szklanka  bulionu warzywnego
  • 1 sztuka puszka pomidorów
  • 4 sztuki kromki chleba tostowego
  • sól
  • pieprz
  • gałązki natki i malutkie kawałeczki czerwonej papryki do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Papryki umyj, wytrzyj do sucha, a nastepnie posmaruj oliwą i ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz ok. 35 minut (aż na skórce pojawią się ciemne plamki). Gorące papryki przełóż do foliowej torebki, szczelnie skręć jej końce i odłóż na około 10 minut. Kiedy skórka zacznie odchodzić od miąższu papryki, zdejmij ją, pomagając sobie nożem. Strąki oczyść z pestek, a następnie pokrój w kostkę.
  2. Cebule oraz ząbki czosnku obierz, posiekaj. Chili rozetnij, usuń pestki, a strączek pokrój w plasterki. W garnku rozgrzej masło. Wrzuć cebulę i czosnek, mieszając, usmaż ją na szklisto. Dołóż kawałeczki papryki oraz chili. Smaż razem jeszcze 2-3 minuty na dużym płomieniu. Warzywa zalej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj razem 10 minut.
  3. W połowie czasu gotowania dodaj pomidory. Zupę przypraw na pikantnie dodając sól i pieprz. Zmiksuj na gładko. Tosty pokrój na trójkąty. Zrumień z obu stron w mocno rozgrzanym piekarniku. Gotowy krem paprykowy rozlej do miseczek. Udekoruj natką i papryką. Podawaj z przygotowanymi grzankami.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 11

Przepisy: 35


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE