Dzisiaj jest: Środa, 24.04.2024 Imieniny: Grzegorza i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Barszcz po rosyjsku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

rosyjska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka i 1/2 l bulionu mięsnego
  • 500 g  wołowiny (udziec, krzyżowa)
  • 100 g  tłustego wędzonego boczku
  • 1 sztuka cebula
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 sztuka liść laurowy
  • 2 sztuki goździki
  • 1 łyżeczka  ziarnistego pieprzu
  • 2 sztuki marchwie
  • 150 g  selera korzeniowego
  • 2 sztuki buraki
  • 1 sztuka por
  • 1/2 główki  białej kapusty (ok. 500 g)
  • 1 łyżeczka  ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki  suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki  cynamonu w proszku
  • 3 łyżki  przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki  octu
  • sól
  • 1 pęczek  koperku
  • 250 g  kwaśnej śmietany

Sposób przyrządzania:

  1. Bulion ogrzać. Do gotującego się bulionu włożyć wołowinę i boczek, po zagotowaniu odszumować. Cebulę i czosnek obrać, cebulę naszpikować liściem laurowym i goździkami. Dołączyć do bulionu łącznie z nierozdrobnionym ząbkiem czosnku i czarnym pieprzem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem.
  2. W tym czasie warzywa oczyścić i umyć. Marchwie, seler i buraki obrać, pokroić w kostkę, por i białą kapustę w paski. Warzywa włożyć do garnka i gotować wszystko przez godzinę. Następnie mięso i boczek wyjąć, pokroić w cienkie plastry i ponownie wrzucić do garnka.
  3. Do zupy dodać sproszkowaną paprykę, oregano, cynamon, przecier pomidorowy i ocet. Zupę doprawić solą. Koperek umyć, osuszyć przez potrząsanie i drobno pokroić.
  4. Barszcz wlać do naczynia kamionkowego. Śmietanę utrzeć na gładko i wlać do barszczu, ale nie mieszać. Podawać po posypaniu koperkiem. Podawać z ciemnym, żytnim chlebem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 40


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE