Przygotowanie:
Kuchnia:
rosyjska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 1 sztuka i 1/2 l bulionu mięsnego
- 500 g wołowiny (udziec, krzyżowa)
- 100 g tłustego wędzonego boczku
- 1 sztuka cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 sztuka liść laurowy
- 2 sztuki goździki
- 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu
- 2 sztuki marchwie
- 150 g selera korzeniowego
- 2 sztuki buraki
- 1 sztuka por
- 1/2 główki białej kapusty (ok. 500 g)
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki cynamonu w proszku
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki octu
- sól
- 1 pęczek koperku
- 250 g kwaśnej śmietany
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bulion ogrzać. Do gotującego się bulionu włożyć wołowinę i boczek, po zagotowaniu odszumować. Cebulę i czosnek obrać, cebulę naszpikować liściem laurowym i goździkami. Dołączyć do bulionu łącznie z nierozdrobnionym ząbkiem czosnku i czarnym pieprzem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem.
- W tym czasie warzywa oczyścić i umyć. Marchwie, seler i buraki obrać, pokroić w kostkę, por i białą kapustę w paski. Warzywa włożyć do garnka i gotować wszystko przez godzinę. Następnie mięso i boczek wyjąć, pokroić w cienkie plastry i ponownie wrzucić do garnka.
- Do zupy dodać sproszkowaną paprykę, oregano, cynamon, przecier pomidorowy i ocet. Zupę doprawić solą. Koperek umyć, osuszyć przez potrząsanie i drobno pokroić.
- Barszcz wlać do naczynia kamionkowego. Śmietanę utrzeć na gładko i wlać do barszczu, ale nie mieszać. Podawać po posypaniu koperkiem. Podawać z ciemnym, żytnim chlebem.