Przygotowanie:
Kuchnia:
rosyjska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
1 sztuka i 1/2 l bulionu mięsnego
500 g wołowiny (udziec, krzyżowa)
100 g tłustego wędzonego boczku
1 sztuka cebula
1 ząbek czosnku
1 sztuka liść laurowy
2 sztuki goździki
1 łyżeczka ziarnistego pieprzu
2 sztuki marchwie
150 g selera korzeniowego
2 sztuki buraki
1 sztuka por
1/2 główki białej kapusty (ok. 500 g)
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/4 łyżeczki cynamonu w proszku
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki octu
sól
1 pęczek koperku
250 g kwaśnej śmietany
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bulion ogrzać. Do gotującego się bulionu włożyć wołowinę i boczek, po zagotowaniu odszumować. Cebulę i czosnek obrać, cebulę naszpikować liściem laurowym i goździkami. Dołączyć do bulionu łącznie z nierozdrobnionym ząbkiem czosnku i czarnym pieprzem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem.
- W tym czasie warzywa oczyścić i umyć. Marchwie, seler i buraki obrać, pokroić w kostkę, por i białą kapustę w paski. Warzywa włożyć do garnka i gotować wszystko przez godzinę. Następnie mięso i boczek wyjąć, pokroić w cienkie plastry i ponownie wrzucić do garnka.
- Do zupy dodać sproszkowaną paprykę, oregano, cynamon, przecier pomidorowy i ocet. Zupę doprawić solą. Koperek umyć, osuszyć przez potrząsanie i drobno pokroić.
- Barszcz wlać do naczynia kamionkowego. Śmietanę utrzeć na gładko i wlać do barszczu, ale nie mieszać. Podawać po posypaniu koperkiem. Podawać z ciemnym, żytnim chlebem.