Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
10-12 sztuk suszonych grzybów
3-4 sztuki suszone śliwki
2 sztuki buraki ćwikłowe
1 sztuka duża marchewka
1 sztuka duża cebula
1/2 sztuki małej główki kapusty
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
1 szczypta cukru
suszony majeranek
suszony tymianek
sok wyciśnięty z 1 cytryny
2 łyżki oleju
|
|
Sposób przyrządzania:
- Suszone grzyby oraz śliwki opłucz, włóż do oddzielnych naczyń i namocz na noc. Następnego dnia gotuj w tej samej wodzie, w której się moczyły, aż do chwili gdy będą miękkie. Następnie odcedź, zachowując oba wywary. Buraki dokładnie umyj, ugotuj w mundurkach, a gdy będą miękkie, wyjmij, przestudź, obierz i pokrój w cienkie słupki.
- Z kapusty oderwij zewnętrzne liście, usuń głąb, a resztę drobno poszatkuj. Poszatkowaną kapustę włóż do garnka, zalej wywarem z grzybów i ze śliwek. Następnie zagotuj, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze kilka minut.
- Marchew i cebulę obierz. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a cebulę drobno posiekaj.
- Na rozgrzanym w garnku oleju zeszklij cebulę. Dodaj marchewkę i smaż jeszcze 2-3 minuty. Następnie dorzuć pokrojone w paseczki grzyby i koncentrat pomidorowy. Podlej 2-3 szklankami gorącej wody i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Na koniec dodaj śliwki, ugotowaną kapustę i buraki. Barszcz dopraw do smaku solą, suszonym tymiankiem i majerankiem oraz cukrem i sokiem z cytryny. Ponownie zagotuj.
Źródło przepisu: Smacznego!