Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Zakwas
- 1 kg buraków
- 1 sztuka kromka chleba razowego bez ulepszaczy
- 3 ząbki czosnku
- Barszczyk
- 1/2 l zakwasu
- 1 sztuka korpus z kurczaka
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek pietruszki
- 3 sztuki ziarna ziela angielskiego
- 3 sztuki listki laurowe
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka majeranku
- 1 sztuka suszony grzybek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Zakwas: Buraki pokrój w plastry. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Włóż do kamionkowego naczynia pokrojone buraki i czosnek, a na wierzch połóż chleb. Zalej ciepłą, przegotowaną wodą i odstaw na 4 dni. Po tym czasie zakwas przecedź i przelej do butelek.
- Barszczyk: Zagotuj 1 litr wody, a następnie włóż do niego wszystkie warzywa, korpus kurczaka, listki laurowe, ziele angielskie, grzybek, sól, pieprz i cukier. Gotuj przez 30 minut. Po tym czasie wlej zakwas, przecedź barszcz. Podawaj gorący.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka