Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
500 g wołowiny,
300 g cebuli,
300 g ziemniaków.
200 g marchewki,
100 g boczku wędzonego,
50 g koncentratu pomidorowego,
50 g smalcu wieprzowego,
5 ząbków czosnku,
1 łyżka masła,
2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
2 łyżeczki ziaren pieprzu,
1/2 łyżeczki ziaren kminku,
1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki,
3 sztuki ziarna ziela angielskiego,
2 sztuki liście laurowe,
1 kostka rosołowa.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. W garnku z szerokim dnem rozgrzać smalec.
- Dodać boczek, cebulę i czosnek. Smażyć powoli, aż cebula zacznie zmieniać kolor. Dosypać papryki w proszku.
- Smażyć kolejne dwie minuty, stale mieszać. Dorzucić mięso. Smażyć je, aż zniknie powstały sos, a mięso będzie obsmażone.
- Dorzucić pokrojoną marchew i selera, całość zalać 1,5 litra wody. Zagotować i dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. Zebrać powstałą pianę i dołożyć liście laurowe, pieprz i ziele angielskie.
- Zupę gotować 50 minut, aż mięso zmięknie. Dołożyć posiekany kminek z masłem i kostką rosołową.
- Dodać ziemniaki. Gotować zupę jeszcze 20 minut.
- Podawać z pieczywem.