Dzisiaj jest: Czwartek, 02.12.2021 Imieniny: Pauliny i Balbiny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Bogracz - zupa gulaszowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 500 g  wołowiny,
  • 300 g  cebuli,
  • 300 g  ziemniaków.
  • 200 g  marchewki,
  • 100 g  boczku wędzonego,
  • 50 g  koncentratu pomidorowego,
  • 50 g  smalcu wieprzowego,
  • 5 ząbków  czosnku,
  • 1 łyżka  masła,
  • 2 łyżeczki  słodkiej mielonej papryki,
  • 2 łyżeczki  ziaren pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki  ziaren kminku,
  • 1/2 łyżeczki  ostrej mielonej papryki,
  • 3 sztuki ziarna ziela angielskiego,
  • 2 sztuki liście laurowe,
  • 1 kostka  rosołowa.

Sposób przyrządzania:

  1. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. W garnku z szerokim dnem rozgrzać smalec.
  2. Dodać boczek, cebulę i czosnek. Smażyć powoli, aż cebula zacznie zmieniać kolor. Dosypać papryki w proszku.
  3. Smażyć kolejne dwie minuty, stale mieszać. Dorzucić mięso. Smażyć je, aż zniknie powstały sos, a mięso będzie obsmażone.
  4. Dorzucić pokrojoną marchew i selera, całość zalać 1,5 litra wody. Zagotować i dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. Zebrać powstałą pianę i dołożyć liście laurowe, pieprz i ziele angielskie.
  5. Zupę gotować 50 minut, aż mięso zmięknie. Dołożyć posiekany kminek z masłem i kostką rosołową.
  6. Dodać ziemniaki. Gotować zupę jeszcze 20 minut.
  7. Podawać z pieczywem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 24


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE