Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 osób
Składniki
1 sztuka i 1/2 litra wody,
1 łyżka soli,
4 sztuki suszone jagody jałowca,
1 sztuka cebula,
1 pęczek włoszczyzny,
kawałek pręgi wołowej,
1/4 sztuki selera,
1 sztuka por,
3 sztuki marchewki,
1 pęczek szczypiorku.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do wody włożyć opłukaną pręgę i oczyszczoną włoszczyznę. Dodać sól, jagody jałowca, obraną cebulę i zagotować.
- Zdjąć pokrywę z garnka i na słabym ogniu gotować dalej około 2 godzin.
- W tym czasie oczyścić seler, por i marchewki. Selera i marchewki pokroić w kosteczkę, pora w cienkie krążki.
- Rosół przecedzić. Dodać pokrojone warzywa i około 15 minut gotować na wolnym ogniu.
- Szczypiorek opłukać, pokroić i wrzucić do rosołu.