Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
1 pęczek botwinki
1 l maślanki
330 g śmietany 12%
1/2 sztuki pęczka koperku
1/2 kostki rosołowej
1/3 szklanki koncentratu z buraków
sól
pieprz
3 sztuki jajka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Botwinkę umyj i drobno posiekaj. Z połowy kostki rosołowej przygotuj szklankę bulionu i zalej nim botwinę. Podgotuj, aż botwina będzie miękka.
- Maślankę wymieszaj ze śmietaną, dodaj schłodzony wywar z botwiną i koncentrat z buraków. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Schłodź w lodówce przez około 30 minut.
- Jajka ugotuj na twardo. Koperek umyj, osusz i drobno posiekaj.
- Chłodnik podawaj z połową jajka ugotowanego na twardo i posypany koperkiem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka