Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 60 dag truskawek
- 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 2-3 łyżki miodu
- miąższ z połowy laski wanilii
- 1/2 łyżeczki startego imbiru
- 20 dag jogurtu naturalnego
- 5 dag posiekanej białej czekolady
- listki melisy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Truskawki opłucz, delikatnie osusz,następnie usuń szypułki. 50 dag owoców zmiksuj dokładnie z sokiem wyciśniętym z pomarańczy, startym imbirem, miodem i miąższem z połowy laski wanilii. Odstaw do lodówki na godzinę.
- Do schłodzonej zupy dodaj pozostałe truskawki, pokrojone w cienkie plasterki. Gotowy chłodnik przelej do miseczek. Każdą porcję udekoruj łyżeczką jogurtu naturalnego, posiekaną czekoladą oraz listkami melisy.
Źródło przepisu: gazeta pani domu