Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 600 g ziemniaków
- 1 sztuka cebula
- 1/2 sztuki pęczka koperku
- 3 łyżki oleju
- 1.5 l bulionu
- 2 sztuki serki topione naturalne
- sok z 1/2 cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- 4 sztuki plasterki boczku
- 1 łyżeczka curry
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Koperek umyj, osusz i posiekaj.
- Na patelni podsmaż boczek, zdejmij go. Dolej trochę oleju i podsmaż na nim, przez 2 minuty, cebulę. Po tym czasie dodaj ziemniaki i smaż jeszcze 10 minut.
- Wsyp połowę posiekanego koperku i otartą skórkę z cytryny. Przełóż wszystko do bulionu i gotuj przez 10 minut.
- Odlej trochę bulionu i rozpuść w nim serki topione. Następnie wlej do reszty zupy.Wymieszaj.
- Dopraw zupę do smaku solą, pieprzem i curry. Wlej sok z cytryny i zagotuj.
- Podawaj udekorowane smażonymi plasterkami boczku i siekanym koperkiem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka