Dzisiaj jest: Poniedziałek, 01.06.2020 Imieniny: Jakuba i Konrada



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Fińska zupa rybna


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

fińska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 kg  mieszanych ryb morskich (dorsz, makrela),
  • 50 dag  ziemniaków,
  • 2 łyżki  mąki,
  • 100 ml  słodkiej śmietanki,
  • 8 sztuk kromek bułki pszennej,
  • 1 sztuka pełna łyżka masła,
  • 1 szklanka  mleka,
  • 250 ml  białego wina,
  • 1 sztuka cebula,
  • 2 sztuki marchewki,
  • 1 pęczek  natki pietruszki,
  • 2 łyżki  posiekanego koperku,
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:

    W garnku zagotowujemy 2 litry wody z winem. Po osoleniu wrzucamy do wrzątku obrane marchewki, całą, opieczoną cebulę i natkę pietruszki. Gotujemy wywar przez 20 minut, po czym wkładamy do niego obrane, nieduże ziemniaki tej samej wielkości, a po 5 minutach pokrojone i odfiletowane nieduże kawałki ryb. Gotujemy na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie w rondelku przyrządzamy sos. Robimy zasmażkę na maśle z mąki, którą zalewamy zimnym mlekiem, cały czas mieszając tak, by powstał gładki sos. Dodajemy do niego śmietanę i odstawiamy w ciepłe miejsce. Z wywaru delikatnie wyjmujemy ziemniaki i rybę i układamy na półmisku, obkładając kromkami bułki posmarowanymi masłem. Wywar przecedzamy i łączymy z sosem. Zagotowujemy, doprawiając do smaku solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Zupa podawana jest oddzielnie do popijania ziemniaków z rybą.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

    Joanna Węglarowicz

    Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


    Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE