Dzisiaj jest: Wtorek, 07.12.2021 Imieniny: Marcina i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Kapuśniak z papryką


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 50 dag  kapusty kiszonej
  • 2 sztuki cebule
  • 2 sztuki marchewki
  • 3 sztuki ziemniaki
  • natka pietruszki
  • 10 dag  wędzonego surowego boczku
  • 1 łyżka  masła klarowanego
  • 1/2 łyżeczki  kminu rzymskiego
  • 1/2 sztuki czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka  nasion kminku
  • 1 łyżeczka  słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki  oregano
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1 łyżka  miodu
  • 2 łyżki  oliwy
  • 2 l  bulionu wieprzowego

Sposób przyrządzania:

  1. Kapustę posiekaj, podsmaż na oliwie. Gotuj do miękkości w 2 szklankach bulionu.
  2. Cebule obierz, pokrój i zeszklij w garnku na maśle. Wsyp mieloną paprykę, kmin, kminek, oregano i pokrojony boczek. Podsmaż przez chwilę. Dodaj pokrojone w plastry marchewki. Duś przez 3 minuty, a następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Dopraw solą i duś 5 minut.
  3. Następnie dolej 4 szklanki bulionu. Dopraw miodem i pieprzem. Duś do miękkości. Pod koniec duszenia dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Do warzyw dodaj podsmażoną kapustę i wlej pozostały bulion. Gotuj 5 minut. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: przyślij przepis!


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE