Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
50 dag kapusty kiszonej
2 sztuki cebule
2 sztuki marchewki
3 sztuki ziemniaki
natka pietruszki
10 dag wędzonego surowego boczku
1 łyżka masła klarowanego
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 sztuki czerwonej papryki
1 łyżeczka nasion kminku
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki oregano
sól
pieprz mielony
1 łyżka miodu
2 łyżki oliwy
2 l bulionu wieprzowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kapustę posiekaj, podsmaż na oliwie. Gotuj do miękkości w 2 szklankach bulionu.
- Cebule obierz, pokrój i zeszklij w garnku na maśle. Wsyp mieloną paprykę, kmin, kminek, oregano i pokrojony boczek. Podsmaż przez chwilę. Dodaj pokrojone w plastry marchewki. Duś przez 3 minuty, a następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Dopraw solą i duś 5 minut.
- Następnie dolej 4 szklanki bulionu. Dopraw miodem i pieprzem. Duś do miękkości. Pod koniec duszenia dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Do warzyw dodaj podsmażoną kapustę i wlej pozostały bulion. Gotuj 5 minut. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Źródło przepisu: przyślij przepis!