Przygotowanie:
Kuchnia:
niemiecka
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 10 g suszonych borowików
- 750 g ziemniaków
- 2 pęczki włoszczyzny
- 250 g przerośniętego wędzonego boczku
- sól
- pieprz
- Zasmażka
- 1 sztuka mała cebula
- 35 g tłustego boczku
- 2 łyżki mąki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Borowiki na ok. 10 minut namoczyć w 100 ml letniej wody. Ziemniaki obrać i pokroić w niezbyt drobną kostkę. Włoszczyznę umyć, oczyścić, pokroić w drobną kostkę i razem z ziemniakami i wędzonym boczkiem wrzucić do garnka. Grzyby wycisnąć i łącznie z wywarem w jakim się moczyły i ok. 1 l wody dodać do warzyw, a następnie posolić, popieprzyć i zagotować. Gotować ok. 1,5 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem.
- Zrobić zasmażkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Tłusty boczek drobno pokroić i roztopić na małek patelni (na średnim ogniu), ale nie rumienić. Dodać cebulę i mąkę, zrumienić na wolnym ogniu ciągle mieszając, a następnie odstawić.
- Gdy zupa jest już gotowa, zimną zasmażkę wymieszać z odrobiną wody, dodać do gotującej się zupy, jeszcze raz silnie zagotować i doprawić do smaku.