Dzisiaj jest: Czwartek, 19.05.2022 Imieniny: Piotra i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Kartoflanka z borowikami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

niemiecka

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 10 g  suszonych borowików
  • 750 g  ziemniaków
  • 2 pęczki  włoszczyzny
  • 250 g  przerośniętego wędzonego boczku
  • sól
  • pieprz
    Zasmażka
  • 1 sztuka mała cebula
  • 35 g  tłustego boczku
  • 2 łyżki  mąki

Sposób przyrządzania:

  1. Borowiki na ok. 10 minut namoczyć w 100 ml letniej wody. Ziemniaki obrać i pokroić w niezbyt drobną kostkę. Włoszczyznę umyć, oczyścić, pokroić w drobną kostkę i razem z ziemniakami i wędzonym boczkiem wrzucić do garnka. Grzyby wycisnąć i łącznie z wywarem w jakim się moczyły i ok. 1 l wody dodać do warzyw, a następnie posolić, popieprzyć i zagotować. Gotować ok. 1,5 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem.
  2. Zrobić zasmażkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Tłusty boczek drobno pokroić i roztopić na małek patelni (na średnim ogniu), ale nie rumienić. Dodać cebulę i mąkę, zrumienić na wolnym ogniu ciągle mieszając, a następnie odstawić.
  3. Gdy zupa jest już gotowa, zimną zasmażkę wymieszać z odrobiną wody, dodać do gotującej się zupy, jeszcze raz silnie zagotować i doprawić do smaku.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 40


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE