Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
2 sztuki średnie cebule
2 sztuki marchewki
1 sztuka pietruszka
1/2 sztuki małego selera
1 sztuka średni kalafior
500 ml bulionu z kostki
200 g sera cheddar lub gouda
oliwa z oliwek
natka pietruszki
- Grzanki czosnkowe
4 sztuki kromki pieczywa tostowego
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku lub równowartość w czosnku granulowanym
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jarzyny umyj i obierz. Marchew, cebulę, pietruszkę i seler pokrój w kostkę, a kalafior podziel na małe różyczki. Smaż wszystko na oliwie około 10 minut, aż warzywa zaczną się rumienić.
- Rozpuść kostkę rosołową w przegotowanej wodzie. Bulionem zalej jarzyny i duś do miękkości. Zdejmij z ognia i zmiksuj blenderem. Dodaj przyprawy, wsyp starty ser i mieszaj aż się rozpuści.
- Podawaj krem z grzankami, posypany natką pietruszki.
- Grzanki czosnkowe. Rozpuść na patelni masło. Przeciśnij czosnek przez praskę i podsmaż. Wrzuć pokrojone w kostkę pieczywo tostowe. Dobrze wymieszaj je w maśle i czosnku. Przyrumień.