Dzisiaj jest: Sobota, 08.08.2020 Imieniny: Emila i Cyryla



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Krem ziemniaczany


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki małe pory
  • 1 sztuka marchewka
  • 3 sztuki średnie ziemniaki
  • 2 sztuki duże jabłka
  • 8 sztuk plasterków wędzonego boczku
  • 1 szklanka  soku jabłkowego
  • 1/2 szklanki  śmietany
  • 1 łyżka  masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz czarny
  • 1 pęczek  szczypiorku

Sposób przyrządzania:

  1. Marchewkę, ziemniaki oraz jabłka obrać i opłukać. Pory starannie oczyścić, z jabłek usunąć gniazda nasienne. Wszystkie składniki pokroić w małą kostkę. W dużym garnku rozgrzać 1 łyżkę masła i zeszklić na niej kawałki porów, ciągle mieszając.
  2. Do zawartości naczynia dołożyć pozostałe warzywa oraz jabłka. Następnie wlać około 4 szklanki wody i lekko posolić. Całość dusić na małym ogniu przez 30 minut od czasu do czasu mieszając.
  3. Składniki w garnku zmiksować na pomocą blendera na gładki krem, po czym wlać 1 szklankę soku jabłkowego, dokładnie wymieszać i ponownie zagotować. Na koniec krem zabielić śmietaną i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową (można także dodać odrobinę cukru).
  4. Plasterki boczku wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Boczek piec przez kilka minut, aż się zrumieni i będzie chrupki (można też go podsmażyć na patelni). Pęczek szczypiorku opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym i drobno posiekać. Krem przelać do talerzy / kokilek. Do każdej porcji włożyć po 2 plasterki pieczonego boczku. Danie posypać szczypiorkiem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 10

Przepisy: 33


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE