Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 2 sztuki małe pory
- 1 sztuka marchewka
- 3 sztuki średnie ziemniaki
- 2 sztuki duże jabłka
- 8 sztuk plasterków wędzonego boczku
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 łyżka masła
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz czarny
- 1 pęczek szczypiorku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewkę, ziemniaki oraz jabłka obrać i opłukać. Pory starannie oczyścić, z jabłek usunąć gniazda nasienne. Wszystkie składniki pokroić w małą kostkę. W dużym garnku rozgrzać 1 łyżkę masła i zeszklić na niej kawałki porów, ciągle mieszając.
- Do zawartości naczynia dołożyć pozostałe warzywa oraz jabłka. Następnie wlać około 4 szklanki wody i lekko posolić. Całość dusić na małym ogniu przez 30 minut od czasu do czasu mieszając.
- Składniki w garnku zmiksować na pomocą blendera na gładki krem, po czym wlać 1 szklankę soku jabłkowego, dokładnie wymieszać i ponownie zagotować. Na koniec krem zabielić śmietaną i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową (można także dodać odrobinę cukru).
- Plasterki boczku wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Boczek piec przez kilka minut, aż się zrumieni i będzie chrupki (można też go podsmażyć na patelni). Pęczek szczypiorku opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym i drobno posiekać. Krem przelać do talerzy / kokilek. Do każdej porcji włożyć po 2 plasterki pieczonego boczku. Danie posypać szczypiorkiem.