Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka kalafior
- 1 sztuka jabłko
- 250 ml mleka
- 1 łyżka mąki
- 2 dag masła
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
- 2 łyżeczki curry
- sól
- pieprz biały
- cukier
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kalafior oczyść, opłucz i podziel na różyczki. Zagotuj w lekko osolonej wodzie, a następnie zmniejsz ogień i podgotuj jeszcze 20 minut. Po tym czasie wyjmij kalafior z wywaru i odsącz go na sitku.
- Kalafior zalej szklanka mleka i jedną szklanką wywaru. Zmiksuj i wlej do garnka z wywarem. Wymieszaj.
- Do mąki dodaj masło. Zagnieć, uformuj kulę i wrzuć ją do wywaru z kremem kalafiorowym. Mieszaj tak długo aż kula się rozpuści.
- Jabłko umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Wrzuć do zupy razem z chrzanem i curry. Dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wymieszaj.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni