Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kremowa kalafiorówka


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka kalafior
  • 1 sztuka jabłko
  • 250 ml  mleka
  • 1 łyżka  mąki
  • 2 dag  masła
  • 2 łyżeczki  tartego chrzanu
  • 2 łyżeczki  curry
  • sól
  • pieprz biały
  • cukier

Sposób przyrządzania:

  1. Kalafior oczyść, opłucz i podziel na różyczki. Zagotuj w lekko osolonej wodzie, a następnie zmniejsz ogień i podgotuj jeszcze 20 minut. Po tym czasie wyjmij kalafior z wywaru i odsącz go na sitku.
  2. Kalafior zalej szklanka mleka i jedną szklanką wywaru. Zmiksuj i wlej do garnka z wywarem. Wymieszaj.
  3. Do mąki dodaj masło. Zagnieć, uformuj kulę i wrzuć ją do wywaru z kremem kalafiorowym. Mieszaj tak długo aż kula się rozpuści.
  4. Jabłko umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Wrzuć do zupy razem z chrzanem i curry. Dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wymieszaj.
Smacznego!


Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE