Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki buraki
- 1 sztuka cebula
- 2 sztuki marchewki
- 2 sztuki ziemniaki
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżki masła
- 3 łyżeczki bulionu warzywnego w proszku
- 20 g świeżego chrzanu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 100 g kremówki
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Warzywa obierz. Buraki pokrój w dość grube plastry, a następnie w kostkę. Marchewki i ziemniaki umyj i również pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- W garnku rozpuść masło i duś na nim przez 2-3 minuty buraki, ziemniaki, marchewki i cebulę. Do podduszonych warzyw wlej litr wody i dodaj bulion w proszku. Wymieszaj i gotuj wszystko przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Kremówkę ubij. Świeży chrzan obierz i zatrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie skrop go sokiem z cytryny i wymieszaj z ubitą kremówką. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Zupę zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie rozłóż krem do miseczek i udekoruj łyżeczką kremu chrzanowego. Przed podaniem posyp majerankiem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku