Przygotowanie:
Kuchnia:
arabska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 30 dag wołowiny lub baraniny bez kości
- 20 dag grochu
- 20 dag soczewicy
- 2-4 szklanki bulionu
- 2 łyżki oleju
- jajo
- 1 łyżka mąki
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Groch i soczewicę namoczyć dzień przed przygotowywaniem zupy. Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać groch i soczewicę.
- Dusić razem 20 min., a następnie zalać bulionem i dusić, aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem.
- Mąkę wymieszać z jajem na gładką masę i wlać do zupy cienkim strumyczkiem, zagotować, zakwasić sokiem z cytryny.
Źródło przepisu: książka przepisy jednogarnkowe