Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
30 dag szynki z kurczaka
1 sztuka duża cebula
3 sztuki średnie ziemniaki
2 sztuki średnie marchewki
3 sztuki pomidory
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 l wywaru z warzyw
1 sztuka liść laurowy
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka suszonej bazylii
oliwa
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pokrojoną w kostkę szynkę i cebulę lekko podsmażamy w naczyniu zelmer bez tłuszczu.
- Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do szynki, trochę podsmażamy, cały czas mieszając.
- Wlewamy wywar, dodajemy liść laurowy i gotujemy na małym ogniu 15 minut.
- Kroimy w kostkę pomidory. Po 15 minutach gotowania bulionu dodajemy pomidory, koncentrat, bazylię, sól i pieprz do smaku. Gotujemy jeszcze 20 minut, wyjmujemy liść laurowy.
- Gotową zupę podajemy z grzankami lub ciemnym pieczywem.
Źródło przepisu: książka przepisy czytelników