Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 30 dag szynki z kurczaka
- 1 sztuka duża cebula
- 3 sztuki średnie ziemniaki
- 2 sztuki średnie marchewki
- 3 sztuki pomidory
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 l wywaru z warzyw
- 1 sztuka liść laurowy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- oliwa
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pokrojoną w kostkę szynkę i cebulę lekko podsmażamy w naczyniu zelmer bez tłuszczu.
- Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do szynki, trochę podsmażamy, cały czas mieszając.
- Wlewamy wywar, dodajemy liść laurowy i gotujemy na małym ogniu 15 minut.
- Kroimy w kostkę pomidory. Po 15 minutach gotowania bulionu dodajemy pomidory, koncentrat, bazylię, sól i pieprz do smaku. Gotujemy jeszcze 20 minut, wyjmujemy liść laurowy.
- Gotową zupę podajemy z grzankami lub ciemnym pieczywem.
Źródło przepisu: książka przepisy czytelników