Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 osób
Składniki
50 dag wołowiny na rosół
1/2 sztuki średniego kurczaka
1/2 sztuki pęczka włoszczyzny
50 dag brokułów
50 dag kalafiora
1 sztuka średnia cebula
kilka ziaren czarnego pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
4 sztuki liście laurowe
2 łyżeczki przyprawy do zup typu vegeta
25 dag makaronu (np. muszelki albo kolanka)
8 łyżek grubo startego żółtego sera o pikantnym smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso opłucz pod bieżącą wodą. Włoszczyznę obierz, opłucz, pokrój i razem z wołowiną oraz z kurczakiem włóż do dużego garnka. Składniki zalej 2,5 litra zimnej wody. Przykryj i doprowadź do wrzenia. Usuń pianę, która utworzyła się na wierzchu. Zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 20 minut. Cebulę razem z łupinką wbij na widelec lub ostrze długiego noża i mocno opal. Łupinka powinna być prawie czarna. Dodaj do gotujących się składników. Dołóż liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i vegetę. Gotuj jeszcze godzinę.
- W tym czasie brokuły oraz kalafior oczyść, opłucz, podziel na niewielkie różyczki. Osobno ugotuj do miękkości w lekko posolonym wrzątku. Odcedź, osącz. Makaron ugotuj według przepisu. Odcedź, przelej na sitku zimną wodę i odsącz.
- Gotowy rosół przecedź. Warzywa z wywaru pokrój w słupki, ponownie włóż do zupy. Dodaj ugotowane wcześniej brokuły oraz kalafior. Mocno razem podgrzej. Do miseczek albo głebokich talerzy nałóż po porcji makaronu. Zalej rosołem z warzywami. Posyp serem.