Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 5 osób
Składniki
- Rosół
- 2.5 sztuki wody
- 800 sztuk udek z kurczaka
- 3 sztuki marchewki
- 1 sztuka pietruszka (korzeń)
- 1/4 sztuki selera
- 1 sztuka por
- 1/2 sztuki cebuli
- natka pietruszki
- 1 sztuka liść laurowy
- 3 sztuki ziela angielskie
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- Kluseczki
- 2 sztuki jajka
- 3 łyżki mąki
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka dokładnie myjemy. Do garnka wlewamy 2,5l zimnej wody i wkładamy drób. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu usuwając co jakiś czas zbierająca się szumowinę.
- Marchew, pietruszkę i selera obieramy. Z pora odrywamy zewnętrzne liście i myjemy. Cebulę obieramy i opalamy nad ogniem, by trochę się przyrumieniła. Marchew kroimy w talarki.
- Gdy bulion będzie klarowny dodajemy przygotowane wcześniej warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu około 1 godzinę. Po tym czasie próbujemy powstałego wywaru i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Przykrywamy i gotujemy, aż mięso będzie łatwo odchodziło od kości.
- Do kubka wsypujemy 3 łyżki mąki, wbijamy 2 jajka i dodajemy szczyptę soli. Ucieramy na gładką masę.
- Z rosołu wyjmujemy wszystkie warzywa (oprócz marchewki) i mięso. Na gotujący się ciągle bulion cienkim strumieniem wylewamy utartą z jajek i mąki masę. Czekamy aż kluseczki wypłyną na powierzchnię i gotujemy jeszcze chwilę.
- Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.