Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 1 sztuka por,
- 2 sztuki marchewki,
- 1/2 sztuki selera,
- 1 sztuka cebula,
- 2 sztuki liście laurowe,
- 1 pęczek zieleniny,
- 2 łyżeczki przyprawy do ryb,
- sól.
- 1 kg ryby,
- 1/2 sztuki litra białego wina,
- sok z cytryny,
- 10 dag krewetek.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Włoszczyznę oczyścić, cebulę umyć i obrać, wszystko pokroić w drobną kostkę. Warzywa zagotować w 1 litrze wody razem z liśćmi laurowymi, zieleniną i przyprawą do ryb. Następnie gotować na wolnym ogniu przez 40 minut.
- Rybę oczyścić. Wywar przecedzić przez sito, wlać wino, zagotować, włożyć rybę i ponownie gotować na wolnym ogniu przez 40 minut.
- Po ugotowaniu rosół przecedzić, zdjąć skórę z kawałków ryby i starannie oczyścić je z ości.
- Rosół jeszcze raz przecedzić, przyprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.
- Podawać z krewetkami i kawałkami ryby.