Dzisiaj jest: Poniedziałek, 01.06.2020 Imieniny: Jakuba i Konrada



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Rosół z szafranem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Szafran to najdroższa wagowo przyprawa świata. Zapach jest opisywany jako podobny do miodu z nutą siana i metalicznym posmakiem. Szafran również powoduje pomarańczowe odbarwienie potraw, do których jest dodawany, z tego powodu jest używany w wypiekach, produkcji sera i wyrobów cukierniczych, curry, alkoholach, potrawach mięsnych oraz zupach.

1 porcja dla: 2 osób


Składniki

  • 30 dag  kości wołowych,
  • 50 dag  mięsa wołowego,
  • 1 sztuka i 1/2 litra osolonej wody,
  • 1 sztuka mała cebula,
  • 1/2 sztuki liścia laurowego,
  • 1 pęczek  włoszczyzny,
  • 3-4 sztuki gałązki szafranu,
  • sól. pieprz.

Sposób przyrządzania:

  1. Kości i mięso opłukać i wstawić do gotowania w zimnej, osolonej wodzie.
  2. Włoszczyznę oczyścić, umyć, cebulę obrać, przepołowić, naszpikować liściem laurowym, dodać do mięsa.
  3. Doprowadzić zupę do wrzenia, raz zszumować. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 2 do 2 i 1/2 godziny.
  4. Wyjąć mięso i kości, rosół przecedzić. Włożyć do rosołu gałązki szafranu na około 10 minut, aby nabrał aromatu.
  5. Gałązki szafranu wyjąć.
  6. Zupę przyprawić solą i pieprzem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

natalia3257

Posty : 0

Przepisy: 24


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.20 Ocen: 5

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE