Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 osób
Składniki
30 dag kości wołowych,
50 dag mięsa wołowego,
1 sztuka i 1/2 litra osolonej wody,
1 sztuka mała cebula,
1/2 sztuki liścia laurowego,
1 pęczek włoszczyzny,
3-4 sztuki gałązki szafranu,
sól. pieprz.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kości i mięso opłukać i wstawić do gotowania w zimnej, osolonej wodzie.
- Włoszczyznę oczyścić, umyć, cebulę obrać, przepołowić, naszpikować liściem laurowym, dodać do mięsa.
- Doprowadzić zupę do wrzenia, raz zszumować. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 2 do 2 i 1/2 godziny.
- Wyjąć mięso i kości, rosół przecedzić. Włożyć do rosołu gałązki szafranu na około 10 minut, aby nabrał aromatu.
- Gałązki szafranu wyjąć.
- Zupę przyprawić solą i pieprzem.