Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
1 kg mieszanych warzyw,
4 łyżki oleju,
sól. pieprz,
przyprawa do zup,
gałka muszkatołowa.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Warzywa umyć, oczyścić, obrać i pokroić w paski albo w krążki. Trochę zostawić do przybrania. Olej rozgrzać i przez 5 minut, stale mieszając, poddusić na nim warzywa.
- Zalać je 1 i 1/2 litrem gotującej się wody. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą do zup i gałką muszkatołową. Gotować powoli w zamkniętym garnku 1 godzinę.
- Rosół przecedzić przez sito, ewentualnie także przez lniane płótno.
- Warzywa ładnie pokroić i podać do rosołu.