Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
2 pęczki włoszczyzny,
1 sztuka kura na rosół,
1 sztuka i 1/2 litra wody,
sól.
po 12 dag czerwonej i brązowej soczewicy,
25 dag marchwi,
3 sztuki małe pory,
50 dag ziemniaków,
1 łyżeczka majeranku,
pieprz.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Włoszczyznę oczyścić, drobno pokroić i przez 2 godziny gotować razem z kurą w mocno osolonej wodzie.
- W tym czasie obgotować wstępnie soczewicę w 1 i 1/2 litra wody, w której moczyła się wcześniej przez 2-3 godziny. Potem odcedzić.
- Marchew i pory oczyścić i drobno pokroić.
- Kurę wyjąć z rosołu, mięso oddzielić od kości, rosół przecedzić przez sito i ponownie podgrzać.
- Soczewicę razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami i warzywami dodać do rosołu. Przyprawić majerankiem i pieprzem i gotować pod przykryciem na małym ogniu 25 minut.
- Potem włożyć do potrawy pokrojone mięso, krótko podgrzać i jeszcze raz przyprawić do smaku.