Przygotowanie:
Kuchnia:
meksykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 2 sztuki małe posiekane cebule
- odrobina smalcu
- 1 łyżka epasote (komosa piżmowa - meksykańska przyprawa do zup i fasoli; u nas niedostępna można użyć np. cząbru lub oregano)
- 6 sztuk pomidorów
- 1-2 sztuki całe papryki chipotle
- 2 ząbki czosnku
- 1 l bulionu (drobiowego lub warzywnego)
- 1 sztuka tortilla kukurydziana
- olej do smażenia
- pokrojony ser typu mozzarella (Meksykanie używają produkowanego w Meksyku sera o nazwie chihuahua)
- 1 sztuka pokrojone dojrzałe awokado
- suszona chili meksykańska (lub świeża papryczka chili upieczona na grillu; najpierw trzeba ją namoczyć w oleju a dopiero potem upiec)
- gęsta kwaśna śmietana
|
|