Dzisiaj jest: Środa, 04.12.2024 Imieniny: Barbary i Piotra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Tajska zupa krewetkowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

tajska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 16 sztuk krewetek
  • 15 g  suszonych grzybów shitake
  • 3 sztuki łodygi trawy cytrynowej
  • 3 sztuki dymki
  • 1 pęczek  kolendry
  • 800 ml  bulionu warzywnego
  • 5 sztuk papryczek chili
  • 6 łyżek  sosu rybnego
  • 6 łyżek  soku z limonki

Sposób przyrządzania:

  1. Grzyby shitake namocz na noc w ciepłej wodzie. Następnego dnia, zachowując wodę z moczenia grzybków odsącz shitake i pokrój w cienkie plastry.
  2. Zagotuj bulion z wodą po grzybach. Dodaj posiekaną trawę cytrynową oraz dymkę. Włóż do zupy umyte i obrane z pancerzyków krewetki, grzyby oraz posiekaną w paseczki papryczkę chili. Gotuj ok. 7 minut, zdejmij z ognia dodaj sos rybny i sok z limonki.
  3. Przed podaniem posyp posiekaną kolendrą.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 55

Przepisy: 21


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE