Przygotowanie:
Kuchnia:
tajska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 16 sztuk krewetek
- 15 g suszonych grzybów shitake
- 3 sztuki łodygi trawy cytrynowej
- 3 sztuki dymki
- 1 pęczek kolendry
- 800 ml bulionu warzywnego
- 5 sztuk papryczek chili
- 6 łyżek sosu rybnego
- 6 łyżek soku z limonki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Grzyby shitake namocz na noc w ciepłej wodzie. Następnego dnia, zachowując wodę z moczenia grzybków odsącz shitake i pokrój w cienkie plastry.
- Zagotuj bulion z wodą po grzybach. Dodaj posiekaną trawę cytrynową oraz dymkę. Włóż do zupy umyte i obrane z pancerzyków krewetki, grzyby oraz posiekaną w paseczki papryczkę chili. Gotuj ok. 7 minut, zdejmij z ognia dodaj sos rybny i sok z limonki.
- Przed podaniem posyp posiekaną kolendrą.