Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
3-4 sztuki marchewki
kawałek białej rzodkwi
3 sztuki pory
cebula
3 sztuki ziemniaki
2 łyżki masła
4 szklanki bulionu
25 dag wędzonego boczku
tymianek
posiekana natka pietruszki
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Warzywa umyć, oczyścić, pokroić w dość dużą kostkę, włożyć do rondla i mieszając podsmażyć na maśle ok. 15-20 min, a następnie zalać bulionem, doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem, aż będą miękkie. W połowie gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Oddzielnie wytopić pokrojony boczek i wrzucić do zupy. Posypać ją tymiankiem i natką pietruszki.
Źródło przepisu: książka potrawy jednogarnkowe