Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
50 dag włoszczyzny pokrojonej w słupki
2 sztuki cukinie
4 szklanki bulionu
czubata łyżka sklarowanego masła
4 sztuki małe cienkie naleśniki
posiekana natka pietruszki
mielona ostra papryka
maggi
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Włoszczyznę zalać litrem wrzącego bulionu, zagotować, mocno zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować 10-15 minut. W tym czasie umyć cukinię i pokroić ją w cienkie wąskie wstążki, po czym zeszklić na rozgrzanym maśle.
- Następnie dodać do prawie miękkich warzyw, wymieszać i chwilkę razem gotować. Doprawić flaczki maggi, solą i ostrą papryką.
- Naleśniki zwinąć w rulon i pokroić w wąskie paski, rozłożyć jako makaron do talerzy, zalać gorącą zupą i posypać natką.
Źródło przepisu: książka obiady i sałatki