Dzisiaj jest: Wtorek, 28.06.2022 Imieniny: Leona i Ireneusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5863

Waterzooi - zupa rybna


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

belgijska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 4 sztuki pory
  • 2 sztuki cebulki szalotki
  • 2 sztuki marchewki
  • 1/2 sztuki małego selera korzeniowego
  • 3 łyżki  masła
  • 4 szklanki  (1 litr) wywaru rybnego
  • 1 szklanka  (250 ml) białego wytrawnego wina
  • świeży tymianek
  • liść laurowy
  • szafran
  • 1 kg  filetów z morskich ryb o białym mięsie (dorsz
  • halibut. sola lub inne)
  • 1 sztuka i 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 3 sztuki żółtka
  • natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

    Pory obieramy z twardych zielonych części, starannie płuczemy i kroimy w cienkie paseczki. Szalotki drobno siekamy. Marchewkę i seler obieramy i kroimy w paseczki. W dużym garnku roztapiamy masło. Wrzucamy warzywa i dusimy, mieszając, aż trochę zmiękną (około 5 minut). Wlewamy wywar i wino. Dodajemy łyżkę posiekanych listków świeżego tymianku, listek laurowy i szczyptę szafranu. Gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Filety z ryb kroimy w 3-cm kostkę. Dodajemy ryby do garnka i delikatnie gotujemy bez pokrywki przez 10 -15 minut. Wyjmujemy ryby łyżką cedzakową i trzymamy w cieple. Mieszamy starannie śmietankę i żółtka, dolewamy po trochu łyżkę wazową gorącego wywaru, po czym wolno wlewamy wszystko do garnka z resztą zupy. Wkładamy ryby i jeśli to konieczne podgrzewamy danie na małym ogniu, ale ostrożnie, by nie dopuścić do zagotowania. Podajemy na ogrzanych głębokich talerzach, posypane świeżą, siekaną natką pietruszki.



    Vitalia PL

    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony napój?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

    Julie M. Simon

    Wydawnictwo: Vital


    Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE