Dzisiaj jest: Piątek, 27.11.2020 Imieniny: Waleriana i Maksymiliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5858

Wigilijna zupa grzybowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 70 g  suszonych grzybów
  • 1 sztuka marchew
  • 1 sztuka pietruszka
  • 1/4 sztuki selera
  • 1 sztuka cebula
  • 4 sztuki ziela angielskie
  • 1 sztuka listek laurowy
  • 1 łyżka  masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Grzyby opłucz, włóż do miski i zalej przegotowaną wodą tak, by w niej pływały. Przykryj i zostaw na noc do namoczenia.
  2. Następnego dnia przełóż grzyby do garnka razem z wodą, w której się moczyły. Dolej wody tak, by wyszły razem 2 litry i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu, aż grzyby zmiękną.
  3. Warzywa obierz i opłucz. Wrzuć do podgotowanych grzybów. Dodaj przyprawy i gotuj przez 30 minut.
  4. Gotową zupę przecedź. Grzyby pokrój w paseczki i ponownie wrzuć do zupy. Dodaj masło, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i zagotuj.
  5. Tak przygotowaną zupę podawaj z makaronem łazankowym.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE