Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 osób
Składniki
1 kg dojrzałych pomidorów
2 sztuki cebule
2 ząbki czosnku
4 łyżki posiekanych ziół: bazyli, tymianku, natki pietruszki
3 łyżki oliwek z oliwek
50 g kiełków rzodkiewki
5 sztuk kalarepek
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z kalarepek odciąć wierzch i wydrążyć środek (nie wyrzucać go). Następnie sparzyć je we wrzątku i schłodzić w zimnej wodzie, aby nie straciły koloru.
- Pomidory obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Cebule obrać i posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i roztrzeć z solą, Pomidory zmiksować z miąższem kalarepek, cebulą, czosnkiem i oliwą. Dodać zioła i przyprawić solą oraz pieprzem. Chłodnik podawać w kalarepce posypany kiełkami.