Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
6 sztuk średnich żółtych pomidorów
1 sztuka ogórek wężowy, obrany i pokrojony w plasterki
1/2 sztuki czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
1/2 główki szklanki soku z jasnych wingron
1 sztuka żółta papryka, pokrojona i pozbawiona nasionek
2 sztuki lyżki stołowe octu winnego
1 sztuka papryczka jalapeno, pozbawiona ziaren i pokrojona
6 sztuk pomidorków cherry
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
świeża mięta jako dekoracja
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomidory, zarówno żółte, jak i cherry, cebulę, pokrojony ogórek, ocet i czosnek zmieszaj ze sobą w blenderze. Kontynuuj dopóki nie uzyskasz gładkiej masy. Dodaj sól i pieprz do smaku
- Rozlej zupę do miseczek, bądź bulionówek. Zupa ma efektowny, zółty kolor, dlatego p[olecam naczynia z przezroczystego szkła. Miseczki umieść w lodówce i wyjmij po ok. 20 minutach
- Przed podaniem udekoruj gazpacho papryczką jalapeno, pomidorkami cherry, oraz listkami mięty