Dzisiaj jest: Piątek, 30.09.2022 Imieniny: Zofii i Hieronima



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Żółta grochówka


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 400 g  suszonego obranego zielonego grochu
  • 500 g  delikatnie zapeklowanych żeberek wieprzowych (ewentualnie peklowany boczek)
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
  • 1 sztuka liść laurowy
  • 1 łyżka  ziarnistego ziela angielskiego
  • 2 sztuki goździki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki  posiekanej natki pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Groch wsypać na sito i opłukać zimną wodą, a następnie 2 godziny moczyć w zimnej wodzie. Żeberka opłukać, włożyć do 1,5 l wody i zagotować. Pianę zebrać.
  2. Imbir obrać, pokroić w kawałki i dodać do wody z żeberkami łącznie z liściem laurowym, rozgnieconymi ziarnami ziela angielskiego i goździkami. Wszystko gotować przez 1,5 godziny pod przykryciem na małym ogniu.
  3. Namoczony groch wlac na sito, osączyć i dodać do zupy. Posolić. Gotować na małym ogniu jeszcze przez godzinę, aż groch się rozpadnie.
  4. Żeberka wyjąć, mięso oddzielić, drobno pokroić i ponownie dodać do zupy. Doprawić solą i pieprzem, przed podaniem posypać natką.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 40


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE