Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
400 g suszonego obranego zielonego grochu
500 g delikatnie zapeklowanych żeberek wieprzowych (ewentualnie peklowany boczek)
kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
1 sztuka liść laurowy
1 łyżka ziarnistego ziela angielskiego
2 sztuki goździki
sól
pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Groch wsypać na sito i opłukać zimną wodą, a następnie 2 godziny moczyć w zimnej wodzie. Żeberka opłukać, włożyć do 1,5 l wody i zagotować. Pianę zebrać.
- Imbir obrać, pokroić w kawałki i dodać do wody z żeberkami łącznie z liściem laurowym, rozgnieconymi ziarnami ziela angielskiego i goździkami. Wszystko gotować przez 1,5 godziny pod przykryciem na małym ogniu.
- Namoczony groch wlac na sito, osączyć i dodać do zupy. Posolić. Gotować na małym ogniu jeszcze przez godzinę, aż groch się rozpadnie.
- Żeberka wyjąć, mięso oddzielić, drobno pokroić i ponownie dodać do zupy. Doprawić solą i pieprzem, przed podaniem posypać natką.