Przygotowanie:
Kuchnia:
afrykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 250 g pokrojonych ziemniaków
- 1 sztuka cebula
- 1 sztuka duża łodyga selera naciowego
- 1 sztuka duże zielone jabłko
- 1 sztuka duży, niezbyt dojrzały banan
- 2 sztuki i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 2/3 szklanki śmietanki 30%
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól
- pieprz
- szczypiorek posiekany
- nitki chili
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki, cebulę, jabłko i banan obrać. Wszystkie warzywa i owoce pokroić w kostkę i gotować w bulionie pod przykryciem, aż będą zupełnie miękkie (około 15 minut). Zdjąć z ognia, dodać śmietankę, curry, kurkumę oraz sól i pieprz do smaku.
- Zmiksować zupę na gładki krem. Jeśli zupa jest za gęsta, można ją rozcieńczyć odrobiną wody lub bulionu.
- Zupę podawać posypaną posiekanym szczypiorkiem i nitkami chili.