Dzisiaj jest: Wtorek, 18.01.2022 Imieniny: Piotra i Małgorzaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Zupa brokułowa z crostini


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

śródziemnomorska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1/2 kg  brokułów
  • 2 sztuki szalotki
  • 2 ząbki  czosnku
  • 2 łyżki  masła
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • półtora litra bulionu warzywnego
  • 3 łyżki  śmietany
    Grzanki
  • 2 sztuki ciabatty
  • 2 ząbki  czosnku
  • 2 sztuki dojrzałe pomidory
  • 120 g  sera mozzarella
  • kilka liści świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek

Sposób przyrządzania:

  1. Brokuły podzielić na różyczki. Szalotki i czosnek obrać i drobno posiekać. Podsmażyć na maśle. Dodać brokuły, smażyć kilka minut. Następnie oprószyć solą, pieprzem, gałką muszkatołową i zalać bulionem. Gotować, aż brokuły zmiękną.
  2. Ciabatty pokroić na cienkie kromki, każdą posmarować przekrojoną na pół kostką czosnku. Pomidory sparzyć, obrać, miąższ pokroić w drobną kostkę.
  3. Mozzarellę pociąć w plastry. Z pomidorami i liśćmi bazylii ułożyć na kromkach ciabatty. Pieczywo wyłożyć na wyłożoną pergaminem blachę, oprószyć pieprzem i skropić oliwą. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
  4. Zupę zmiksować. Dodać śmietanę i mocno podgrzać. Rozlać do miseczek. Podawać z grzankami.
Smacznego !


Źródło przepisu: gazeta claudia


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 131


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE