Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 5 osób
Składniki
4 sztuki skrzydełka
450 g brokułów
1/2 sztuki selera
1/2 sztuki białej części pora
2 sztuki średnie marchewki
3-4 sztuki średnie ziemniaki
2 kostki rosołowe
1 sztuka płaska łyżeczka mąki
3 łyżeczki śmietany 18%
natka pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Brokuł podziel na różyczki. Marchew obierz i pokrój w plasterki. Por pokrój w talarki. Ziemniaki i seler obierz, pokrój w kostkę. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj.
- Skrzydełka zagotuj w 2 litrach wody. Do wywaru dodaj marchew, seler, por i kostki rosołowe. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, wrzuć pokrojone ziemniaki i brokuł.
- W miseczce rozprowadź łyżeczkę mąki ze śmietaną i łyżką bulionu, dodaj do zupy. Wymieszaj i chwilę podgotuj. Przed podaniem zupę posyp posiekaną natką pietruszki.