Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
4 sztuki duże cebule
1/3 kostki masła
2 l bulionu warzywnego
100 ml białego wytrawnego wina
1 sztuka bagietka
100 g sera gouda
50 g sera rokfor
pieprz
sól
tymianek
1 łyżka mąki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Łupinki z cebuli zagotuj w bulionie i wyjmij z niego. Cebule pokrój w plasterki i zeszklij na maśle. Posyp je mąką, zalej bulionem i gotuj około 30 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania wlej wino i dodaj przyprawy.
- Bagietkę pokrój na kromki i podsmaż na maśle.
- Zupę wlej do żaroodpornych kokilek, na wierzchu połóż kromki bagietki i plasterki żółtego sera, posyp pokruszonym rokforem.
- Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 5-7 minut.