Dzisiaj jest: Wtorek, 24.05.2022 Imieniny: Joanny i Zuzanny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Zupa cebulowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 kg  cebuli
  • 8 łyżek  oliwy z oliwek
  • 2 ząbki  czosnku
  • 3 l  wywaru z kurczaka
  • 1 szklanka  czerwonego wytrawnego wina
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • 1.5 łyżek  mąki
  • 15 dag  startego sera żółtego najlepiej Gruyera
    Grzanki
  • 1 sztuka długa bułka bagietka
  • 2 łyżki  masła
  • 1 ząbek  czosnku

Sposób przyrządzania:

    Bułkę kroimy wzdłuż na 4 duże kawałki. Każdy smarujemy oliwą zmieszaną ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Następnie kromki kroimy w kostkę, układamy na blasze i podpiekamy w dobrze nagrzanym piekarniku aż do zrumienienia. Trzy łyżki oliwy mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem, lekko solimy i odstawiamy na 15 minut. Resztę oliwy niezbyt mocno rozgrzewamy na dużej patelni lub w garnku. Wrzucamy pokrojoną w plasterki cebulę i smażymy na małym ogniu tak długo, aż nabierze złocistego koloru. Wsypujemy mąkę, mieszamy i zalewamy wywarem z kurczaka zmieszanym z winem. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy ok. 15 minut. Podajemy w miseczkach, posypaną startym serem i grzankami. Grzanki można też podać oddzielnie, z masłem.



    Vitalia PL

    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

    Nicola Temple

    Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


    Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE