Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
4 sztuki duże cebule,
70 dag ziemniaków,
20 dag marchewki,
20 dag selera,
20 dag pora,
20 dag słoniny,
1 sztuka i 1/2 litra rosołu,
pieprz. gałka muszkatołowa,
2 sztuki parówki.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebule obrać i gotować 10-15 minut w sporej ilości osolonej wody. Potem wyjąć łyżką cedzakową, włożyć na chwilę do zimnej wody i osączyć. Z każdej cebuli odkroić wierzchołek i wydrążyć ją na głębokość 1 cm.
- Wydrążony miąższ cebulowy drobno posiekać.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchew utrzeć na grubej tarce, seler pokroić w plastry, a por na kawałki.
- Słoninę drobno posiekać, stopić i na roztopionym tłuszczu poddusić pokrojone warzywa, następnie zalać wszystko rosołem. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i po 30 minutach gotowania zmiksować.
- Parówki pokroić w cienkie plasterki, włożyć do obgotowanych i wydrążonych cebul. Podawać z zupą.