Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
1 łyżka ziół prowansalskich
2 łyżki mąki
60 g masła
2 kostki mięsne
1 sztuka bagietka czosnkowa
150 g sera żółtego gouda
sól
800 g cebuli
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. W garnku rozpuść masło. Duś na nim przez 30 minut posiekaną cebulę, aż będzie miękka.
- Kostki mięsne rozrób w o,5 l wrzątku.
- Cebulę posyp mąką, zasmaż przez chwilę. Następnie mieszając wlej bulion mięsny, przypraw ziołami prowansalskimi i solą. Gotuj 15 minut.
- Bagietkę pokrój na kromki. Na każdej kromce połóż plaster sera żółtego. Posyp ziołami prowansalskimi i zapiecz w piekarniku, żeby były chrupiące.
- Zupę nalewaj do miseczek i podawaj z czosnkowymi kromkami z serem.
Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia