Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 50 dag ziemniaków,
- 50 dag jabłek,
- 20 dag wędzonego chudego boczku,
- 3 łyżki oleju,
- 2 sztuki cebule,
- 1 l odtłuszczonego rosołu,
- sól. pieprz,
- 1-2 łyżki utartego chrzanu,
- 1/4 sztuki litra śmietany.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Umyte jabłka i ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Boczek wędzony również pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Zeszklić na tym drobno posiekaną cebulę.
- Dodać kostki jabłek i ziemniaków, zalać rosołem, przyprawić solą, pieprzem i 40 minut gotować na wolnym ogniu.
- Zupę zmiksować i doprawić chrzanem do smaku. Wstawić do lodówki.
- Ubić śmietanę na sztywno i dodać nie mieszając, do zimnej zupy.