Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 5 osób
Składniki
- 1.5 l bulionu drobiowego
- 50 g ryżu
- 4 sztuki jajka
- sok z 2 cytryn
- sól
- pieprz biały
|
|
Sposób przyrządzania:
- Zagotować bulion, wsypać ryż i gotować jeszcze przez 15 - 20 minut na małym ogniu.
- Jajka wbić do miseczki i ubić razem z sokiem z cytryny na pianę. Do ubitych jajek powoli wlewać szklankę gorącego bulionu, ciągle mieszając.
- Garnek z bulionem zdjąć z ognia i ciągle mieszając, powoli wlewać jajka. Garnek wstawić ponownie na ogień i trochę podgotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni