Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 50 dag skrzydełek i udek kurczaka
- 25 dag ryżu
- 4 sztuki jaja ugotowane na twardo
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 sztuki cebule
- 2 łyżki oliwy
- pół pęczka natki pietruszki
- bułka na grzanki
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Obraną i pokrojoną na cienkie plastry cebulę lekko poddusić w łyżce oliwy, włożyć skrzydełka i udka, wlać 5-6 szklanek wody, posolić, dodać pieprz do smaku. Gotować 30 min. Miękkie mięso wyjąć, obrać z kości, a do rosołu wsypać ryż i gotować 15-20 min.
- Zrobić grzanki: bułkę pokroić na niezbyt grube plastry, natrzeć zmiażdżonym lub posiekanym czosnkiem, podsmażyć na łyżce oliwy.
- Na dno dużej, ogrzanej wazy włożyć mięso, zalać je rosołem i ryżem. Tuż przed podaniem wrzucić do zupy połówki jaj. Posypać posiekaną natką pietruszki. Gorące grzanki podać na osobnym talerzyku.
Źródło przepisu: książka potrawy jednogarnkowe